Jouw dromen, jouw route, jouw manier van leren! Werken aan je eigen ontwikkeling, gewoon in je eigen gebied …Delfshaven is met het makersgebied een grote leeromgeving. West Practice vult komende tijd de 'metro'kaart met leerroutes. We laten zien wat je waar kunnen leren ... en waar je dat kan brengen.
Veel ondernemers en partners in het gebied constateren dat de nieuwe economie andere vaardigheden en nieuwe vormen van werk vraagt. Een groot deel van de bewoners in Delfshaven past qua leren niet altijd in een schoolse setting. Wat nu als we naar het gebied kijken als leeromgeving? Delfshaven en M4H is immers een gebied met heel veel initiatieven. Plekken waar je als van alles kunt leren in de praktijk op veel niveaus.
In het gebiedscurriculum dat we nu ontwikkelen brengen we al dit soort plekken in beeld via de metrokaart (zie hieronder). De ervaringen en wat in de praktijk of via kursussen is geleerd waarderen we met Open Badges ( denk aan digitale mini-diploma's). In de Open Badges staat beschreven wat iemand geleerd heeft, bij welke organisatie en op welk niveau. In de metrokaart met leerroutes die we steeds doorontwikkelen geven we een overzicht van lokale leerplekken op zo'n manier, dat jezelf je leerroute kan bepalen en dat je ziet welke vervolgstappen dan mogelijk zijn met zicht op werk of doorontwikkeling via leer-werkplekken of andere ontwikkelkansen.
MAAK – Rotterdam is een creatieve winkel met koffiebar aan de Mathenesserweg 81a in Rotterdam. De oude slagerij werd omgetoverd tot een knusse winkel waar fotografie, (kraam)kadootjes, workshops en huisgebakken taart allemaal samen komen.
De BouwAkademie creëert een laagdrempelige werkomgeving voor mensen die langere tijd moeite hebben met het vinden en/of behouden van een reguliere baan. De werkzaamheden van de BouwAkademie zijn gericht op het 'upcyclen' en hergebruiken van afvalmaterialen uit de bouw. Zo werken we aan een duurzamere samenleving voor zowel mens als milieu. De BouwAkademie is een initiatief van Buurman
Het 'Stadshavens Rotterdam Werkt' programma heeft tot doel gemotiveerde werkzoekenden uit aangrenzende wijken werkkansen te bieden bij bedrijven binnen en rond het stadshavensgebied.
Uit het hart gesproken: het verhaal van Nasrien. Ze draaide mee in de ‘Reset Yourself training’, eerst als deelnemer, later als trajectbegeleidster. Naast de zorg voor haar kinderen is Nasrien als vrijwilliger actief bij maar liefst vier organisaties, waar ze zich voor de volle 100% inzet. Haar boodschap: Durf nieuwsgierig te zijn, wees brutaal en pak alle kansen die je worden aangereikt (ook vrijwilligerswerk!). Laat ze niet liggen voor een ander - (Interview door Hans Oranje, Reset Yourself Program)
In de serie 'Make 'T Rotterdam' volgen we elke week een student van Techniek College Rotterdam die een dag meeloopt in een maakbedrijf. Onder de hoede van een professional, die ook ooit als de student begon, wordt het ware gezicht van de Rotterdamse maakindustrie zichtbaar. De techniek, kunde en passie die erbij komt kijken, maar ook de enorme transformatie naar robotisering, digitalisering en duurzaamheid. De impact die het heeft op de inwoners van Rotterdam en zelfs daarbuiten. De mogelijkheden die er voor de jongeren open liggen als zij die kansen durven oppakken. Dat je trots mag en kan zijn om te werken in de maakindustrie.
Om te laten zien hoe kundig, gevarieerd en fantastisch de maakindustrie in de regio Rotterdam is, nemen we een kijkje bij Euro Caps, die de eerder genoemde koffiecups produceren, Heerema Fabrication Group (offshore constructies), SkelEx (scale up voor non-powered exoskeletten ter bevordering van de ergonomie in een productieomgeving) en Alstom, die de trams en treinen onderhouden. Aflevering 1: Rémon, student aan Techniek College Rotterdam, gaat langs bij Euro-Caps waar ze met state-of-the-art machines miljoenen koffie cupjes per dag produceren. Samen met een vakman ontdekt hij de bijzondere productielijn van dit Rotterdamse maakbedrijf. 'Make 'T Rotterdam' wordt geproduceerd door Dutch Makers Revolution in samenwerking met Open Rotterdam.